сите категории

Што ја одредува бојата на пивото?

Време:-2020 07 10- Коментар: 32

Gитото е далеку најсилниот агенс за боење во пивото. Бојата на пивото се мери на Стандарден референтен метод (СРМ) скала. СРМ се пресметува со поминување на светлина со специфична бранова должина преку специфична „дебелина“ на пивото (еден сантиметар) и мерење на количината на светлина апсорбирана од пивото. Пивата од 2-5 степени според СРМ-скалата се сметаат за бледи / златни и вклучуваат стилови како Пилснер и лесни лагери. Пивото во опсег од 7-15 се смета за килибар, а стиловите вклучуваат Октоберфест, американски килибар Алес и (парадоксално) англиски бледо але. На 16-25, достигнуваме бакар и кафеава боја, со стилови како Бок и англиски Браун Алес. Над 25 години, ние ги парсираме нијансите на длабока кафеава и црна боја, дополнувајќи се (во практична смисла) на околу 40, иако скалата СРМ теоретски се протега во 70-тите и 80-тите години од минатиот век во најпечените пива како „Царски витко“! Над 40, сепак, пивото е ефикасно црно и нетранспарентно.
вкус на вкус xiao-eer_

xiao 微 信 图片 _20200429151906