сите категории

Дали вашето пиво е але или лагер

Време:-2020 07 10- Коментар: 58

Пивото е еден вид алкохолен производ направен со ферментација со квасец наместо да се дестилира. Ферментираниот шеќер потекнува претежно од разновиден слад како јачмен и други видови, со хме како сезонски. Главниот материјал опфаќа вода, сладови, хме и квасец, итн. Индустриските пива секогаш мешаат други кора како пченка за пониска цена, додека занаетчиското пиво може да додаде посебен материјал за да ја покаже својата карактеристика.


Накратко, подготовката на пиво вклучува мелење, латентирање, вриење, ферментација и флаширање. Се разбира, деталите за процесот ќе бидат посложени.

微 信 图片 _20200430144646

Ферментацијата е најважниот чекор, при што квасецот и температурата се клучни фактори. На почетокот на историјата на пивото, квасецот и температурата на ферментирање не можеа да се контролираат добро. За Але, квасецот работи на врвот на резервоарот со температура околу 15-24 ℃ и време 3 ~ 21 дена.


„Лагер“ во Германија значи складиште или куќа за складирање и сега е името на пиво, што значи дека квасецот се ферментира на дното на ферментот.

微 信 图片 _20200430144659

Некои може да прашаат како да ги класифицираат пивата. Секако е правилно да се одговорат на Але и Лагер, а да не ги спомнуваме поткатегориите. Достоен е да се забележи дека разликата на Але и Лагер лежи во методите на ферментација, а не како стандард за проценка на квалитетот на пивото.


Вкусот на Лагер е прилично чист, додека Але најмногу се потпира на тешкиот вкус на хме за да ги скрие своите дефекти и поради тоа недостатоците на Лагер во аромата и аромата се лесно свесни. Покрај тоа, правењето Лагер има потреба од големи потреби во простории и санитарни услови. Затоа многу малку домашни пиварници прават Лагер. Сепак, правењето добар Лагер може да го покаже нивото на пиварницата.