сите категории

Технологија за подготовка

Време:-2020 07 10- Коментар: 52

Подготвувањето е производство на пиво преку натопување на извор на скроб (најчесто јадра од житни култури) во вода, а потоа и ферментација со квасец. Таа е завршена во пиварница од пивара, а приготвуваната трговија е дел од повеќето западни економии. Подготвувањето на пиво се одвивало уште од 6-ти милениум п.н.е., а археолошките траги сугерираат дека овој метод се користел во повеќето нови цивилизации опфаќајќи го многу стариот Египет и Месопотамија. Процес на подготовка: Постојат неколку чекори во методот на подготовка, кои може да вклучуваат слама, матење, лепење, вриење, ферментација, климатизација, филтрирање и завиткување. Малтинг е метод каде што јачменското зрно е подготвено за подготовка. Мешањето ги претвора скроб издадените во целата фаза на малтирање во шеќери што можат да се ферментираат.


Исходот од методот на гмечење е течност или кантарион богата со шеќер, која потоа се цеди низ основата на месото, во методот познат како латерирање. Кантарионот се преместува во голем контејнер познат како „бакар“ или котел каде што се крчка со скокови и повремено со други компоненти, како што се билки или шеќери. Оваа фаза е местото каде се случуваат бројни хемиски и механички реакции и каде се прават важни промени во врска со вкусот, нијансата и аромата на пивото. После вртлогот, кантарион започнува методот на ладење. Методот на ферментација започнува со додавање на квасец во кантарион, каде шеќерите се претвораат во алкохол, јаглерод диоксид и други компоненти.


Кога ферментацијата е завршена, пиварот може да го стави пивото во нов резервоар, наречен контејнер за климатизација. Условувањето на пивото е метод со кој пивото старее, аромата станува помазна, а вкусовите што се несакани се распрснуваат. По климатизација од една недела до неколку месеци, пивото може да се филтрира и да се насили со гасови за флаширање или да се казни со парична казна во случајот. По производи: Екстракт од квасец и потрошено жито.