сите категории

Поглед на хме

Време:-2020 10 20- Коментар: 58


Четирите главни состојки во пивото се слад, вода, квасец и хме. И иако многу луѓе се возбудуваат од хопи пивата, многумина можеби не разбираат што е точно хоп. 

Хмеops се цвеќиња или конуси на растение наречено HMLS LPLS. ХОПС помага да се задржи пивото посвежо, подолго; помогне пивото да ја задржи главата од пена - клучна компонента на аромата и вкусот на пивото; и, се разбира, додадете арома, арома и горчина на „хопки“. 

Хме припаѓа на семејството Cannabinaceae, во кое се случува да има и канабис (коноп и марихуана). Хмеopsот е издржлив растение и се одгледува низ целиот свет.


Секое пиво на пазарот денес содржи хме. Ако не го стореа тоа, тие би биле „груит“, што во основа е пиво, кое наместо хмеops, користи билки што звучат на вештерки, како милја, ајдучка трева, хедер или смрека.

Сиденота: горчина може да дојде и од овошје, билки, па дури и зеленчук додаден на пивото. На пример: јама од кора од портокал, совети за смрека, јуниајпер, и многу повеќе.


Хмеopsот е поделен на две многу општи сорти: горчливост и арома. Горчливиот хмеops ќе има повисоки алфа киселини, што ги прави поекономични за горчливо пиво (мала количина оди далеку). Ароматскиот хме ќе има повеќе есенцијални масла. Токму оние многу непостојани есенцијални масла придонесуваат за многу од она што луѓето го разбираат како „надеж“. Зборуваме ароми како цитрус, бор, манго, смола, диња и многу повеќе. Со додавање на хме рано во процесот на подготовка, сите тие есенцијални масла испаруваат (врие), или за време на вриење или за време на ферментација. Затоа, додавањето на нив подоцна во процесот на подготовка има тенденција да направи мирисот на пивото „храбро“. Исто така, таа нестабилност е истата причина зошто аромата и вкусот на силно скоканите пива не стојат како што минува времето. Голем дел од аромите и вкусовите на хоп-форсот ќе се распрснат, оставајќи сосема поинакво пиво отколку што планирал пиварот.

За повеќе прашања, ве молиме контактирајте ја jessie@nbcoff.com или whatsApp: 0086-13940040515